whiteTerug naar Home

Contact

Het rijbewijs halen: wat gaat er aan vooraf?

In het bezit zijn van een rijbewijs is superhandig, want een auto brengt je overal! Maar je moet deze wel leren besturen, en belangrijker nog, veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Maar een rijbewijs haal je niet zomaar. Naast dat je een theorie- en een praktijkexamen moet afleggen, zijn er ook een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. We leggen je precies uit wat er allemaal komt kijken bij het halen van je rijbewijs. Daarnaast geven we je een idee van hoe het reserveren van een examen bij het CBR in zijn werk gaat.

De weg naar het rijbewijs

Eerst moet je een theorie-examen afleggen om te bewijzen dat je over voldoende theoretische kennis beschikt van zowel de auto als de verkeersregels. Zo kun je veilig de weg op. Als je geslaagd bent en je theoriecertificaat op zak hebt, kun je het praktijkexamen doen. Als je hier ook voor slaagt, mag je een mooie pasfoto kiezen en jouw rijbewijs aanvragen! Deze heb je voor de rest van je leven. Wel moet je je rijbewijs eens in de 10 jaar verlengen.

Maar waar begin je als je voor je rijbewijs wilt gaan? Waarschijnlijk met het zoeken van een geschikte rijschool bij jou in de buurt. Als je dan eenmaal een aantal lessen hebt gehad, wordt het tijd om je theoriecertificaat te halen. Zonder mag je namelijk geen praktijkexamen doen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf voor je theorie te leren door Wikitheorie te gebruiken. Dit zou je ook kunnen combineren met een dagcursus van onze samenwerkingspartner. Je kunt dan zelf een examen reserveren, of Nutheorie machtigen via MijnCBR om dit voor jou te doen. Zij plannen dan een examen vlak na de cursus. Na de cursus weet je alles over de auto theorie en ben je helemaal klaargestoomd voor het theorie-examen bij het CBR. De kans dat je in één keer slaagt is dan heel groot. Als je de theorie eenmaal op zak hebt, kun je het praktijkexamen gaan doen. Hoeveel lessen je nodig hebt, verschilt per persoon. Geslaagd? Top! Dan kun je jouw rijbewijs aanvragen en ophalen. 

Hoe werkt het vastleggen van een theorie-examen?

Via MijnCBR kun je zelf het een en ander regelen, zoals een theorie-examen of praktijkexamen vastleggen of een rijschool machtigen dit voor jou te doen. Ook kun je hier je resultaten vinden. Op MijnCBR log jezelf in met je DigiD. TopCBR is een systeem dat wordt gebruikt door rijopleiders, zoals jouw eigen rijschool of zoals wij ook doen.  In TopCBR kunnen wij een examen voor jou reserveren die aansluit op de cursus. Hiervoor hoef je alleen Nutheorie te machtigen via MijnCBR. 

Het CBR geeft regelmatig examens vrij op korte termijn. Niemand weet dus van tevoren op welke dagen er examens beschikbaar komen. Dit kan het lastig maken om een dagcursus met aansluitend een examen te reserveren. Ook kan het gebeuren dat iemand die eerder heeft gereserveerd toch pas later examen kan doen dan iemand die later heeft gereserveerd. Doordat er op onvoorspelbare wijze toch examens beschikbaar worden gesteld op dagen die eigenlijk al vol zouden zitten, kan dit toch gebeuren. Bij Nutheorie zullen ze altijd hun uiterste best doen om iedereen naar wens in de plannen. Maar zoals je begrijpt is dit door gebrek aan transparantie van het CBR soms lastig. Echter lukt het, dankzij het gedreven team dat continu de examenplekken bij het CBR in de gaten houdt, vaak wel om een cursus met examen op dezelfde dag te plannen. Zo kun jij slagen in één dag!

Je kunt ook zelf een examen reserveren als je bij hen de dagcursus wilt volgen met aansluitend het theorie-examen. Door hen jouw oproepkaart toe te sturen, kunnen zij een cursus aan jouw examen koppelen. Het kan gebeuren dat jij via MijnCBR een examen kunt reserveren die zin niet kunnen boeken. Dit komt omdat het CBR soms examens beschikbaar stelt voor kandidaten zelf via MijnCBR, maar niet voor rijopleiders via TopCBR of andersom. Helaas kan niemand hier iets aan doen, dit is iets wat het CBR zo regelt. Het voordeel van het reserveren van een examen via Nutheorie is dat je echt zeker weet dat jouw theorie-examen goed aansluit op de cursus. Zij vragen nooit extra kosten voor het reserveren van het theorie-examen. Dit examen kost €37,- of €49,- voor een verlengd examen en dit zijn precies de tarieven die je ook aan hen betaalt voor het examen.

Examen achterstanden CBR

Het CBR worstelt met achterstanden. Door de recente lockdown hebben ook nog eens alle examens stil gestaan, waardoor de wachttijden flink zijn opgelopen. Toen het CBR in april de deuren weer opende, is er een flinke inhaalslag gemaakt waardoor de wachttijden wel wat zijn ingeperkt. Maar er zijn allerlei dreigende maatregelen om de wachttijden zo kort mogelijk te houden, zoals het verhogen van de minimale leeftijd om examen te kunnen doen of kandidaten met een herexamen langer te laten wachten. Eigenlijk wil je dus gewoon zo snel mogelijk en in één keer slagen om te voorkomen dat je de dupe bent van de maatregelen van het CBR. Wacht dus niet langer en haal zo snel mogelijk je theorie!