whiteTerug naar Home

Contact

Waarom moet je niet onder invloed van alcohol of drugs achter stuur moet kruipen?

Het is lang en breed bewezen dat alcohol en drugs de rijvaardigheid van bestuurders aantast en de reactiesnelheid vermindert. Na twee glazen spraakwater is de kans op een verkeersongeval bijvoorbeeld dubbel zo groot als wanneer je nuchter bent. Uit cijfers van de politie blijkt bovendien dat bij ongeveer 1 van de 5 dodelijke verkeersongevallen alcohol in het spel is. Het is gelukkig verboden om in een voertuig te rijden onder invloed van (teveel) alcohol, drugs of bepaalde medicijnen. Een gewaarschuwd mens telt dus voor twee: kruip niet met een slok op of een andere substantie achter het stuur!

Flinke douw 

Niemand (bijna niemand) zal met een veroordelend vingertje wijzen wanneer je eens in de zoveel tijd van een alcoholische versnapering geniet. Tenminste: zolang je de leeftijdsgrens van 18 hebt bereikt, met mate drinkt en niet als bestuurder aan het verkeer deelneemt. Vooral het laatstgenoemde kan je een bak ellende bezorgen. 

Het zien naderen van blauwe zwaailichten in je binnenspiegel tot er een stopteken verschijnt is daar een voorbeeld van. Alhoewel vervelend, is het een van de minder rampzalige situaties die kunnen ontstaan tijdens het rijden onder invloed van drank en of drugs. Het betekent dat je waarschijnlijk nog geen ongeluk hebt veroorzaakt en onschuldige slachtoffers op je geweten hebt. Desondanks kun je een flinke douw verwachten wanneer je zonder ongelukken wordt aangehouden met drugs of teveel alcohol. 

Wat voor straffen kan je krijgen bij alcohol in het verkeer?

 • Een boete
 • Een rijontzegging
 • Taakstraf/gevangenisstraf
 • Een verplichte cursus over alcohol in het verkeer (LEMA/EMA)
 • Invordering van het rijbewijs

Wat is het verschil tussen een beginnende en ervaren bestuurders?

Voor beginnende bestuurders gelden strengere regels voor alcohol achter het stuur dan voor ervaren bestuurders. Een beginnende bestuurder is iemand die minder dan 5 jaar in het bezit is van het rijbewijs. Het limiet dat je als beginnend bestuurder mag blazen is 0,2 promille. Voor een man van 75 kg komt dit overeen met één glas alcohol. Een vrouw van 60 kg zit meestal al na één glas aan 0,3 ‰. Beginnende bestuurders moeten bovendien eerder op cursus (LEMA/EMA) bij het overschrijden van de wettelijk toegestane promillage. Voor een ervaren bestuurder geldt een limiet van 0,5 promille.


Wat is een educatieve maatregel?

Een LEMA/EMA: (Lichte) Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer is een verplichte  cursus die wordt opgelegd nadat iemand is gepakt met alcohol achter het stuur. De cursus heeft als doel om de overtreder meer bewustzijn bij te brengen over de gevaren van alcohol in het verkeer. 

#FEITEN over alcohol in het verkeer:

 • Het lichaam heeft een tot anderhalf uur nodig om een alcoholische eenheid te verwerken (Reken maar uit: na een avondje flink drinken kun je ‘s morgens niet de weg op) 
 • De Nederlandse politie neemt jaarlijks 1 miljoen blaastesten af bij alcoholcontroles
 • Alcohol bereikt onze hersenen al na 10 minuten
 • Een boete voor rijden onder invloed begint bij €360 
 • Een LEMA cursus kost €683 
 • Een EMA cursus kost €1075 
 • Het weigeren van ademanalyse is een verkeersmisdrijf

Wat zijn de gevolgen van drugs in het verkeer?

Voor het gebruik van drugs (soft- en harddrugs) in het verkeer geldt een zogeheten zero tolerance beleid. Dit houdt in dat het ondanks een wettelijk limiet in z’n totaliteit verboden is. Dezelfde stoffen kunnen namelijk in een kleine hoeveelheid natuurlijk aanwezig zijn in het lichaam. De politie kan druggebruik herkennen door de uiterlijke kenmerken van verdachten. Ze kunnen het aantonen door middel van een bloedtest of een speekseltest. Zodra de test positief is wordt het rijbewijs onmiddellijk ingehouden voor in ieder geval een duur van 12 uur. 

Op het gebruik van drugs in het verkeer staan hoge straffen. De maximumstraf die geldt bedraagt een jaar gevangenisstraf en een geldboete van €21.750,-. Ook kan een bestuurder een rijontzegging krijgen van maximaal 5 jaar. Wordt je binnen vijf jaar opnieuw betrapt? Dan verdubbelt de maximale duur van de rijontzegging. 

Hoe lang blijft drugs aantoonbaar in speeksel? 

Aangezien de speekseltest vrij nieuw is, is het niet met 100% zekerheid te zeggen hoe lang bepaalde substanties aantoonbaar blijven in het speeksel. Bij een eenmalige dosering wordt normaal gesproken rekening gehouden met de volgende tijden:

 • Cannabis: 6 - 8 uur
 • Cocaïne: 3 - 4 uur
 • Speed: 10 - 25
 • GHB: 4 - 8 uur
 • Opiaten: 5 uur

Bespaar jezelf een hoop ellende: regel een bob, neem de benenwagen, download de uber-app of bestel gewoon een taxi. De laatste optie: ‘just say no’.