whiteTerug naar Home

Contact

Wat kun je allemaal verwachten tijdens het CBR theorie-examen?

Het CBR theorie-examen voor de auto: één van de belangrijkste mijlpalen op de route naar het rijbewijs B. Aangezien de verkeerslichten van dit examen na maanden weer op groen staan is het goed om dit moment aan te grijpen om wat onduidelijkheden te verhelderen. Wat kun je allemaal verwachten tijdens en rondom het theorie-examen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten.

CBR theorie-examen doen: het moment suprême 

Na het leren van de auto theorie - door middel van een online cursus of via een eendaagse cursus - is het moment suprême aangebroken. Het moment van de waarheid waarop je theorie-examen gaat doen bij een van de 21 CBR examencentra.  Dit kan ontzettend spannend zijn. Maar onthoud: gezonde spanning is goed! Het betekent waarschijnlijk dat je het CBR examen niet onderschat en alles uit de kast hebt getrokken om een goed resultaat te behalen.

Tips voorafgaand aan het CBR examen: 

Zorg op de grote dag van het examen dat je goed uitgerust bent, voldoende brandstof naar binnen hebt gewerkt en het lesmateriaal nog even goed hebt doorgenomen. Doe voordat je van de deur uitgaat nog even een driedubbele check: identiteitsbewijs? check! reserveringsnummer? check! We hameren op dit punt omdat dit extreem belangrijk is: zonder deze twee voorwerpen mag je namelijk geen examen doen en kun je weer huiswaarts keren. Dat moeten we natuurlijk niet willen en te allen tijde vermijden.

Wat zijn de regels in het examencentrum van het CBR?

Eenmaal aangekomen bij het CBR wandel je precies 15 minuten van tevoren naar binnen en volg je de instructies op een van de aanmeldzuilen. Stop vervolgens al je spullen (behalve jouw identiteitsbewijs) in een locker en neem plaats in de wachtkamer. Houd anderhalve meter afstand en wacht tot jouw nummer verschijnt op een van de beeldschermen. Maak je ID schoon en geef deze aan een van de baliemedewerkers. Je mag daarna de pijlen volgen naar een examenzaal en achter een beeldscherm plaatsnemen. Log in met het reserveringsnummer en het theorie-examen gaat van start. Veel succes! 

Op welke aandachtspunten moet ik letten tijdens het CBR examen? 

 • Jij bent altijd de bestuurder van de CBR-auto.
 • Andere weggebruikers houden zich altijd aan de verkeersregels.
 • De weg- en weersomstandigheden zijn altijd normaal. 

Hoeveel vragen moet ik per onderdeel van het CBR examen minstens goed hebben?

 • Gevaarherkenning: 25 vragen waarvan minimaal 13 goed (8 sec per vraag).
 • Kennis: 12 vragen waarvan tenminste 10 goed (ong. 8 minuten).
 • Inzicht: 28 vragen waarvan minstens 25 goed (ong. 16 minuten).

Het examen voor de auto theorie bestaat uit de drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Het eerste onderdeel: gevaarherkenning, gaat logischerwijs over het herkennen van gevaar in verschillende situaties en bepalen wat je moet doen: remmen, gas loslaten of helemaal niets. Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen waarvan je er minimaal 13 goed moet beantwoorden. Het volgende onderdeel: kennis, gaat over het herkennen en benoemen van feiten en regels. Dit onderdeel bestaat uit 12 vragen waarvan er tenminste 10 goed moeten zijn. Bij het derde en laatste onderdeel: inzicht, laat je zien dat je regels kunt toepassen en de juiste beslissingen kunt nemen. Bij dit onderdeel krijg je 28 vragen waarvan je er minstens 25 goed moet beantwoorden. Het theorie-examen moet te doen zijn toch?

Hoe lang duurt het CBR examen? 

Het ‘gewone’ examen duurt normaal gesproken 30 minuten. In het eerste deel (gevaarherkenning) krijg je acht seconden per vraag. Bij de twee andere onderdelen (kennis & inzicht) mag je dit zelf bepalen. Ga uit van ongeveer 8 minuten om de vragen uit het onderdeel kennis te beantwoorden en 16 minuten voor de vragen uit het laatste onderdeel inzicht. Mocht je faalangst, autisme, dyslexie of een andere aandoening hebben, kan je een examen met extra tijd of individuele begeleiding aanvragen. Je krijgt dan 45 minuten in plaats van een half uur. Voor het tweede onderdeel kennis krijg je in dit geval vijf minuten extra en voor het derde onderdeel inzicht tien minuten. Aan het eerste onderdeel gevaarherkenning verandert niets.  

Wat voor soort vragen zijn er bij het CBR theorie-examen?

Er zijn verschillende soorten vragen die je kan tegenkomen tijdens het CBR theorie-examen voor de auto, zoals: de sleepvraag, de single-sleepvraag, de invulvraag, de hotspotvraag, de ja/nee-vraag en de meerkeuzevraag. 

Sommige van deze soort vragen klinken misschien nieuw maar geloof ons: een kind kan de was doen. Bij sleepvragen en single-sleepvragen sleep je simpelweg een nummer of icoon naar de juiste plaats op het beeldscherm. Bij de invulvraag verschijnt een toetsenbord op het beeldscherm, waarop jij het juiste getal kan invullen. Bij de hotspotvraag druk je simpelweg op het juiste symbool. De ja/nee-vraag en de meerkeuzevraag wijzen zichzelf. 

Hoeveel kost het CBR theorie-examen?

Een belangrijk thema rondom het CBR theorie-examen zijn natuurlijk de kosten. De prijzen die we benoemen zijn actueel en staan in ieder geval vast voor het jaar 2021. 

Prijzen voor verschillende examens:

 • Een ‘gewoon’ CBR theorie-examen kost: €37,00. 
 • Een CBR theorie-examen met extra tijd kost: €49,00.

(standaardtarief €37,00 + €12,00 toeslag)

 • Een individueel begeleid CBR examen kost: €95,00.
 • Een CBR examen met tolk: €95,00.
 • Een ‘gewoon’ examen in het Engels: €42,50.

Kan ik mijn toeslag voor CBR theorie-examen met extra tijd met een dyslexieverklaring terugvragen?

De toeslag van €12,00 die bovenop het standaardtarief komt bij het CBR examen met extra tijd kun je met een dyslexieverklaring binnen 14 dagen na het examen terugvragen via Mijn CBR. 

Hoe werkt het CBR theorie-examen met een tolk?

Wanneer je een CBR theorie-examen met een tolk aanvraagt moet je de tolk zelf regelen en zelf betalen. 

Hoe snel krijg ik mijn uitslag van het CBR theorie-examen?

Na het theorie-examen krijg je op het beeldscherm direct te zien of je gezakt of geslaagd bent. Een duimpje omhoog  is geslaagd en een duimpje omlaag is uiteraard gezakt. Ongeveer 15 minuten na het examen ontvang je via de mail een digitaal uitslagformulier van het CBR. Vul daarom ook je eigen mailadres in aan het begin van het examen. Wij duimen in ieder geval voor een duimpje omhoog op jouw beeldscherm! 

Nu je dit artikel in z’n volledigheid hebt gelezen, ben je helemaal op de hoogte van wat je allemaal moet weten van het CBR auto theorie-examen. 

Veel succes bij je theorie-examen en alvast veel veilige kilometers!