Wat moet ik allemaal weten over e-bikes?
Wie een e-bike, ook wel elektrische fiets, koopt zal lekker licht trappen maar toch snel kunnen fietsen dankzij de trapondersteuning. Maar wat weet je over e-bikes? Welke regels gelden er voor de bestuurders van e-bikes? En waar moet je als bestuurder van een auto rekening mee houden? We vertellen je alles over de e-bike.
E-bikes: wat zijn de voor-en nadelen?
Een groot voordeel van de e-bike is natuurlijk dat je minder moeite hoeft te doen om vooruit te komen. Je blijft in beweging doordat je fietst, maar het fietsen wordt een stuk makkelijker. Zonder al te veel moeite kun je toch met een aardige snelheid fietsen. Daarbij zijn e-bikes goed voor het milieu omdat ze elektrisch rijden. Wie een e-bike bestuurt is ook veel gezonder bezig dan wie bijvoorbeeld op een snorfiets rijdt. Met name voor oudere mensen is de komst van de e-bike ontzettend fijn. Maar een elektrische fiets brengt wel wat gevaren met zich mee. Juist voor ouderen. Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gewone fietsen, maar ook door de hogere snelheid is de kans op ernstige verwondingen bij ouderen groot omdat ze kwetsbaar zijn. Maar ook voor jongere mensen is de kans op ernstige verwondingen bij een ongeval met een e-bike groter dan bij normale fietsen. Of er ook meer ongevallen gebeuren met e-bikes is niet bekend.
Welke regels gelden voor een e-bike?
Een e-bike moet je eigenlijk zien als een normale fiets, waarbij het trappen elektrisch ondersteund wordt zodat dit minder moeite kost. Een elektrische fiets kan in principe tot 25 kilometer per uur. Je zou harder kunnen gaan, maar omdat de trapondersteuning snelheden boven de 25 km/u niet ondersteunt, zou je heel hard moeten trappen. Het is namelijk wettelijk gezien niet toegestaan dat een e-bike trapondersteuning biedt boven de 25 km/u. Andere bestuurders verwachten namelijk niet dat een fiets zo hard gaat. Een onverwachte hoge snelheid kan ongelukken veroorzaken op bijvoorbeeld rotondes. Omdat de trapondersteuning van een e-bike geen enorme snelheidsboost geeft, valt de e-bike daarom wel gewoon onder de regels van een normale fiets. Met een e-bike mag en moet je ook gebruik maken van een fietspad als deze er is.
Naast dat een e-bike wettelijk gezien geen trapondersteuning meer mag bieden boven de 25 km/u, zijn er nog een aantal andere wettelijke eisen waaraan een elektrische fiets moet voldoen. Zo mag er bij een e-bike alleen elektrische ondersteuning zijn wanneer de bestuurder ook zelf trapt. Het mag dus niet zo zijn dat een e-bike hetzelfde kan werken als een snorfiets. Er geldt ook een maximum vermogen van 250 watt voor de elektromotor van een e-bike.
Waar moet je op letten?
E-bikes zijn steeds populairder, niet alleen onder ouderen maar ook steeds meer onder jongeren. Zoals gezegd mag een elektrische fiets geen trapondersteuning meer bieden wanneer de snelheid boven de 25 km/u uit komt. De strenge regels zijn onder andere ingesteld omdat andere verkeersdeelnemers niet verwachten dat een fiets harder gaat dan 25 km/u. Toch is het als bestuurder van een auto goed om rekening te houden met het feit dat er veel e-bikes op de weg zijn. Ook al mogen ze maar 25 kilometer per uur rijden, dit is toch net iets harder dan de gemiddelde gewone fietser. Ook is het goed om er rekening mee te houden dat sommige e-bikes opgevoerd zijn. Het tunen van een elektrische fiets is namelijk niet verboden, alleen mogen ze dan officieel de openbare weg niet meer op. Zoals je kunt raden gebeurt dit wel. En je kunt een behoorlijke inschattingsfout maken wanneer jij denkt dat er een fietser aankomt met 20 tot 25 kilometer per uur, terwijl deze 40 km/u blijkt te gaan.
Wat voor soort e-bikes zijn er?
Er zijn twee soorten e-bikes; e-bikes met een trapkrachtsensor en e-bikes met een rotatiesensor. Wanneer een e-bike een rotatiesensor heeft, komt deze op gang wanneer de sensor merkt dat de trappers bewegen. Dit duurt één omwenteling voordat er trapondersteuning wordt geboden. Het duurt dus wel even voordat deze op gang komt. Een groot voordeel van een e-bike met een rotatiesensor is dat je altijd ondersteuning krijgt, ongeacht hoe hard (of zacht) je trapt. Wel vergt een rotatiesensor meer kracht van de accu van de e-bike, maar zo’n e-bike is wel voordeliger in prijs dan die met een trapkrachtsensor.
Een trapkrachtsensor reageert wanneer je kracht zet op de trappers. De sensor voelt hoeveel kracht je op de trappers uitoefent en levert aan de hand daarvan een bepaalde kracht weer terug. De geleverde energie wordt afgestemd op de hoeveelheid kracht die op de trapper gezet wordt. Dus hoe meer kracht je zet, hoe meer ondersteuning de e-bike biedt. Het nadeel is wel dat de e-bike alleen trapondersteuning biedt wanneer je zelf inspanning levert en dat de sensor zo nu en dan gekalibreerd moet worden. Een e-bike kan ook beide sensoren combineren, dit heet dan een Dual Sensor Technology (DST).
Wat is het verschil tussen en e-bike en een speed pedelec?
Een e-bike en een speed pedelec lijken in eerste instantie misschien hetzelfde; een elektrische fiets waarmee je lekker hard gaat. Maar niets is minder waar. Er zijn redelijk grote verschillen tussen een e-bike en een speed pedelec. Zo heb je voor een e-bike geen rijbewijs nodig en is er geen minimale leeftijd, terwijl je een speed pedelec pas mag besturen als je in het bezit bent van het rijbewijs Am (of rijbewijs B). Een speed pedelec heeft dan ook een geel kenteken, want deze kan wel 45 km/u rijden. Daarom valt een speed pedelec onder de regels van een bromfiets en is een helm ook verplicht. Hieronder vind je alle verschillen tussen en e-bike en speed pedelec op een rijtje.